Logo

SibiriskaKatten.se

Hälsa

Visst vill vi alla att vår katt ska vara frisk och vi ska få ett långt liv tillsammans?

Sibirisk katt är i grunden en frisk ras, en av de friskare raserna faktiskt, och det gäller att vi fortsätter avla på ett ansvarsfullt och kunnigt sätt för att hålla rasen fortsatt frisk. Det krävs en hel del av en seriös uppfödare, kunskap, engagemang och goda nätverk för att hitta en bra partner då det är dags för parning, och att båda föräldradjuren är friska och testade, och även deras förfäder för att öka säkerheten.

Detta är något helt annat än att ”para två söta katter” eller välja partner efter färg…

Vi vill berätta lite om hur arbetet att hålla den sibiriska katten fortsatt frisk går till, läs gärna mer i artiklarna, och vill du diskutera är du välkommen till Facebookgruppen Sibirisk katt.

Artiklar

beskrivande bild

Vi bidrar till forskning

2021/05/29

Många säger att hälsan är viktig för våra sibiriska katter. På denna sida ser ni engagerade privatpersoner och uppfödare i vår gemenskap "Vår sibiriska katt" som har gått ett steg längre! De har konkret bidragit till att finansiera forskningen för vår ras, för vår sibiriska katt. Tack alla!

Läs artikeln >
beskrivande bild

PKD - en introduktion

2021/05/24

Sibirisk katt är en frisk kattras, faktiskt en av de friskare. Många seriösa uppfödare gör ett fantastiskt jobb med att avla ansvarsfullt och förebygga olika sjukdomar som t.ex. PKD. Vad är då det där "PKD"? Denna sida är skriven för dig som är ny och vetgirig.

Läs artikeln >
beskrivande bild

Forskningsprojekt om njurcystor

2021/05/19

Vänner av sibirisk katt i vår gemenskap har bidragit till att möjliggöra en fullskalig studie av njursjukdomen PKD för att försöka hitta den genetiska orsaken bakom de drabbade fallen. Läs mer här!

Läs artikeln >
beskrivande bild

HCM - en introduktion

2020/08/07

Sibirisk katt är en frisk kattras, en av de friskare. Många seriösa uppfödare gör ett fantastiskt jobb i att avla ansvarsfullt och förebygga att den genetiskt ärftliga sjukdomen HCM uppträder. Vad är då det där "HCM"? Vi börjar förklara lite nedan, och planerar att fylla på mer information under hösten.

Läs artikeln >
beskrivande bild

Min katt fick HCM

2020/08/02

Många jobbar målmedvetet för att bibehålla den sibiriska katten som en av de friskaste kattraserna i vårt land. Men... Plötsligt händer det som händer så sällan... En katt får HCM. En chock för ägarna, men det berör även andra i avelsarbetet runt sibirisk katt; kattungeköpare, andra uppfödare som avlar på samma linjer... Vi bad tre olika medlemmar i Facebookgruppen Sibirisk katt berätta om när deras katt fick HCM. Läs deras personliga berättelser nedan om du vill veta mer.

Läs artikeln >
Hemsidan är skapad av Kalle Elmdahl