Logo

SibiriskaKatten.se

29 December 2020, ändrad: 13 Februari 2021
Kategori: De första

Lubava

Lubava var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen i vårt land.

Foto: Eva Gunnarsson, Rossity Lubava

IC Rossity Lubava 

En vacker svartsköldpaddspotted hona med vitt (f 09 24), Rossity Lubava, föddes den 7 januari år 2000 i Moskva. Lubava var en av de första tio katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström. 

Lubava flyttade till Vera Brännström, och parades med Brus med fyra avkommor i kullen. Tyvärr blev det problem vid förlossningen och Lubava fick förlösas med kejsarsnitt. Hon blev därefter kastrerad. Lubavas avkomma GIC Knjaze Elena gick däremot vidare i avel och fick fem kullar. Här är Lubava i Pawpeds.

Lubava var en av de första sibirierna som Vera Brännström visade upp på utställningar.  Hon bidrog därmed till att sprida information om rasen i Sverige, och blev så småningom Internationell Champion, IC.
Bild för artikeln Foto: Vera Brännström Rossity Lubava

Lubavas personlighet

Lubava var en bestämd dam, precis så som man brukar beskriva en sköldpaddsfärgad hona. Hon gillade inte att resa, och var mycket tydlig i sin kommunikation. ”Lubava kunde verkligen jama! Hon jamade hela vägen från Ryssland till Skellefteå… Phu!" berättar Vera Brännström och skrattar. "Lubava var en en stor personlighet, och vi upptäckte snabbt att hon var en typisk ensamkatt. Hon fick därför flytta efter kastrering och leva gott hos en ny ägare.” 

Bild för artikeln Foto: Vera Brännström Rossity Lubava

En viktig sibirisk anmoder

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter, här Lubava, i stamtavlan: En lite äldre katt och en som är ung.

Generna lever vidare.

S*Knjaze Vesnjanka

Bild för artikeln Foto: Anna Elmdahl, S*Knjaze Vesnjanka
Här ser vi en hona som för Lubavas vackra sköldpaddsfärgen vidare: S*Knjaze Vesnjanka. Hon föddes 1 april 2009 och är en rejäl svartsköldpaddtabbyfärgad sibir med vitt (f 09 22). 

Vesnjanka fick totalt 12 avkommor där två honor exporterades som avelshonor till Tasmanien i Australien och bidrog till grunden för aveln där.

Vesnjanka är en stor hona som väger runt 5kg. Hon är rastypisk, har bra päls och fin tabbyteckning. Hon är lite försiktig men väldigt fin att ha att göra med. 

Bild för artikeln Foto: Anna Elmdahl, S*Knjaze Vesnjanka

S*Landsnoras JazzChap

Bild för artikeln Foto: Fam Petrelius, S*Landsnoras JazzChap
S*Landsnoras JazzChap är en ung hane, född 14 maj 2020 i en stor kull om sju ungar. JazzChap är svarttabby med vitt (n 09 22). Han har ett tydligt tabbymönster, är rastypisk och en mycket lovande avelshane konstaterade uppfödaren Susanne Diepholz som samarbetar nära med nya ägarna familjen Petrelius.

JazzChap är även en påhittig kisse som underhåller sin familj med olika hyss och upptåg, han älskar att leka, busa med sin kattkompis och utforska världen. Han är självsäker och trygg, en katt som säkert hade klarat utställning på ett föredömligt sätt, men som tyvärr hindrats att visa upp sig på grund av den pågående pandemin. 


Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Lubava eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Maila till oss, skicka bilder och fotograf så återkopplar vi till dig för vidare diskussion.

Vill du att vi ändrar något på sidorna så maila oss.

Sidan skapad: 2020-12-28
Hemsidan är skapad av Kalle Elmdahl